Satay adalah salah satu makanan Malaysia yang merupakan kegemaranku. Satay di makan bersama kuah kacang berperanan sangat penting bagi mendapat gabungan rasa yang sangat memuaskan. Selalunya benda yang kita suka kita kena usaha untuk sediakan or masak...
Semangat masak saya memang sangat luar biasa.. begini kisahnya...
Minggu pertama:
Saya: ke kedai runcit mendapatkan sekilo kacang tanah
Saya: mak hari ni saya nak buat kuah kacang la..
Mak: Banyak sangat kot sekg kacang tu..
Saya: tak pa la (Kacang dibakar dan dibuang kulitnya)
Saya: Mak tak jadi la buat kuah kacang minggu ni letih la asingkan kulit, nanti la buat
Mak: Hrmmmm
Minggu kedua
Saya: Alhamdulilah mak, dapat juga nak buat kuah kacang setelah seminggu
Mak: Macam perangai xxx(saya) ni mak tak blh nak buat CONTOH..
Saya: Arhhh (dalam hati)..
Saya: Yer la daging kan tak ada tu yang tak blh buat tu
Mak: Tak payah la letak daging
Saya: Ishh mak ni agak2 la kalau nak kutuk pun
Mak: Bukan nak kututk tp buat perbandingan
Saya: Tak kira mak kena fikir yang penting kuah kacang siap
Mak: Buat bagi sedap2
Saya: Mak dah siap kuah kacang saya
Mak: Uishh nampak sedap la, sekejap lg buka puasa mak nak cicah ngan salad la...
So ini lah rupanya kuah kacang or kuah satay yang saya sediakan.. di bawah saya sertakan resepi untuk sapa2 yang berminat...
Bahan-bahan
Kacang yang telah dibakar dan diasingkan kulit dan diblend halus
Minyak
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Buah Keras
Daging
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Gula melaka
Garam
Air asam jawa
Bahan Kisar A (Dikisar semua bahannya)
5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
Lengkuas ikut suka saiznya
Halia ikut suka saiznya
7 batang serai
4 bj buah keras (kalau tak nak pekat kurangkan kepada 2 bj)
Bahan B
Minyak masak secukupnya
Masukkan bahan kisar A
Masukkan cili kering (dalam 30 biji yg digoreng dan diblend- kalau suka pedas harus tambah bilangannya)
Masukkan daging yang dicincang (300 gm)
Masukkan 2 batang serai yg diketuk
Masukkan 1 sudu besar serbuk ketumbar, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih
Masukkan 2 keping gula melaka, garam secukupnya dan air asam jawa
Masukkan kacang yang dikisar halus (1kg)
~Selamat mencuba~
No comments:
Post a Comment