Morning...Mesti ramai yang pernah merasa keenakkan Kacang Pool kan? Kacang pool ini diperkenalkan oleh keluarga Makcik Aishah yang tinggal di Skudai JB. Rasanya menu resepi ini berasal dari Timur Tengah. Pot tempat makan Kacang Pool Haji ni di medan selera dekat-dekat dengan Balai Bomba, Larkin. Oleh kerana keinginan yang tinggi tp tak dapat nak p JB selalu (kerap) oleh itu saya cuba sendiri memasaknya.
Inilah rupa kedainya...Ehsan en google |
Set kacang pool yang dihidangkan..satu set RM4.00 ja sedap... sekarang tak tau la kot2 dah naik harga..Ehsan en google |
Ini percubaanku yang pertama..rupa dia tak cantik rasa boleh la...makan dengan roti menggali.. |
Ini cobaan kedua..masak untuk kawan2.. |
Resepinya adapted by Asmah Laili:
Bahan
Kisar
5-6 sudu besar cili kering
dikisar (oya agak2 pedas yang suka)
5biji bawang besar (oya pakai
bawang besar agak2 tak banyak sangat)
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Bahan-bahan lain
Minyak untuk menumis
500 gm daging cincang
2 sudu rempah beriani brand
faiza – yang ni oya campur dengan air
1 tin kacang foul
medammas brand Kimball (dilenyek)
1 tin chick peas
brand Kimball (dilenyek)
1 tin baked beans
brand Ayamas
Sedikit gula
Sedikit garam
Cara
sediakan:
Mula2 panaskan minyak
Masukkan bahan kisar sehingga
garing
Masukkan rempah beriani
Masukkan daging cincang dan
tambahkan air tunggu hingga daging empuk
Masukkan kacang foul dan chick
peas yang dilenyek
Masukkan baked beans
Rasakan dengan tambah garam dan
gula.
Hidangkan dalam mangkuk bersama
telur yang digoreng atau direbus dengan cili hijau dan bawang.
No comments:
Post a Comment