Monday 17 February 2014

Bihun Goreng Singapore


Bihun putih? no coloring? Memang tak semua orang suka bihun ni, tak kurang juga ramai penggemarnya. Macam na la bihun tu dapat nama negara jiran ye? Maybe orang sana ramai chinese oleh itu putih so bihun putih = bihun Singapore.. Hehe dah mula cakap2 nonsense ni. Okla, saya memang minat juga bihun singapore ni jadi sekali sekala nak ubah tekak melayu saya yang sudah terbiasa bihun warna merah. Di bawah ni saya sediakan resepi mudah dan ringkas untuk kawan2 cuba yer:

Bahan-bahan
Bawang putih (3-4 ulas)
Bawang besar ( 1 ulas)
Lada hitam (black paper corn)
Lada sulah (serbuk)
Ayam (200 gm)
Crab stick (3 pcs)
Bihun (sebungkus mini)
Sayuran (carrot, kucai, kubis dan tauge)
Minyak untuk menumis
Oyster sauce (1 sudu)
Gula 
Garam

Cara-cara saya memasak:
1. Tumbuk bawang putih dengan lada hitam
2. Tumiskan bahan tumbuk dengan minyak
3. Goreng ayam yang diperab dengan lada sulah sehingga garing
4. Perasakan dgn oyster sauce, gula dan garam
5. Masukkan bihun dan sayuran keras
6. Masukkan semua sayur kecuali tauge
7. Apabila bihun hampir masak, masukkan tauge, crab stick dan bawang yang dimayang
8. Sedia untuk dihidang dan dimakan bersama keluarga


Bihun Goreng Singapore ala OYA..


2 comments:

  1. amboiii Oya... sedapppnya bihun putih oya... anak kak nomi yg no 2 tu suka bihun cam ni...dia kata tak pedas...hihiii....

    jom ke blog suam2 kuku kak nomi yer....

    ReplyDelete