Monday 23 June 2014

Vietnamese Roll ala chef Oya


Saya sebenarnya memang sangat gemarkan popia. Oleh itu, apa sahaja yg berbentuk popia akan menjadi kesukaan saya. Paling suka adalah popia basah, kedua popia goreng dan kalau nak ubah selera boleh la cuba vietnamese rice paper roll. 

Vietnamese Roll


Saya diperkenalkan dengan makanan ini dari show2 masakan chef di dalam tv, namun pada masa itu takut untuk mencubanya sendiri. Pada Januari 2013 ketika saya berpeluang ke Ho Chin Min City dan salah satu menu yg saya makan adalah vietnamese roll. Pada ketika itu, saya dihidangkan ikan goreng dan sayurannga adalah timun dan nanas untuk dibalut bersama kulit popiah yang perlu direndam ke dalam air suam. Diaorang panggil vietnamese paper. 

Tp untuk resepi yang saya cuba, saya masak bahan asas inti seperti saya buat popia goreng, saya tambahkan inti telur goreng,cili merah potong dan daun bawang yamg dihiris.

Resepi inti:
Sengkuang
Kacang buncis
Carrot
Jagung (kebetulan masa ni balik cameron jd letak la)
Udang hidup
Bawang merah untuk ditumis bersama sedikit minyak masak
Garam dan gula untuk perasa

P:s: Bahan2 sayur tu ikut suka contohnya kobis pun blh. Saya tak suka mix vege coz kacang peas keras plus carrot dia selalu nampak soggy 

Inti
Cara nak sediakan:
1. Rendam vietnamese rice paper roll ke dalam air suam hanya seketika. Jgn lama kalau 
    lama nanti lembik jd susah untuk digulung.
2. Letakkan semua bahan yg telah disediakan td.
3. Gulung mengikut selera
4. Makan bersama sos thai yg telah sedia untuk dimakan yg blh didapati di pasaraya.


Rice paper roll sebelum direndam
Bahan-bahan siap untuk digulaung
Rupa selepas rice paper roll direndam dan letakkan semua bahan 










Pada saya resepi ni bagus untuk orang2 yang nak diet..kalau tak diet mcm saya blh untuk tukar selera..ok selamat mencuba! Aja-aja fighting..



Annyeong.❤️

No comments:

Post a Comment